Smaki dzieciństwa

Powracają do nas czasem zupełnie niespodziewanie… Gdy zatęsknimy za domem, za bliskimi, których już nie ma. Kojarzą się z bezpieczeństwem, spokojem, beztroską. Im jesteśmy starsi, z tym większym sentymentem je wspominamy.

Chleb ze śmietaną i cukrem, pierogi babci, placki z blachy, zupa ze szczawiu zbieranego za domem, drożdżowe ciasto popijane mlekiem. I jakoś tak najbardziej wspominamy te najprostsze potrawy. Zapisywane przez babcie i mamy w „przepiśnikach” i pieczołowicie przekazywane z pokolenia na pokolenie. Każdy z nas inaczej zapamiętał „domowy smak”, ale każdemu z nas przywodzi na myśl coś, co jest smaczne, zdrowe, naturalne.

W dobie niezliczonych pomysłów na obiad, pudełkowych diet, kulinarnych poradników na internetowych kanałach, warto powrócić do tego co sprawdzone, domowe, swojskie. I temu właśnie będzie poświęcony pomysł naszych pań z Kół Gospodyń Wiejskich, nazwany właśnie „Smaki dzieciństwa”. Wspólnie z nimi chcemy zachęcić panie, i gotujących panów również, do podzielenia się swoimi przepisami na dawne potrawy, takie, jakimi je zapamiętaliśmy z naszych dziecinnych lat. Zapraszamy do rozmów z babciami i mamami, do odszukania pożółkłych już notatników z recepturami na kiszony barszcz, żur na serwatce, domowe przetwory, drożdżowe wypieki, zdrowe zupy, kluski na parze, dziady…

Wasze przepisy chcemy zebrać i opublikować, a jeśli pozwoli na to sytuacja pandemiczna, być może uda się niektóre zaprezentować podczas kulinarnych spotkań z naszymi Kołami Gospodyń Wiejskich na Targowisku Mój Rynek w Gdowie lub podczas warsztatów.

Pomysł na podtrzymywanie kulinarnej tradycji naszego regionu jest częścią projektu, jaki Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Gminy Gdów złożyło do LGD Dolina Raby o dofinansowanie w ramach poddziałania 19.2 „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność”, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.

Przepisy prosimy przesyłać na adres pani Lucyny Włodarz: lucyna.wlodarz@gmail.com lub
pani Brygidy Domagały: brydka74@inetria.pl

(E.T.U.)


Regionalnie i świątecznie

Chrzanówka na wędzonce

Składniki:
• 1 ½ l serwatki
• 2 szklanki wywaru z wędzonki
• 2 łyżki startego chrzanu
• 1/2kg wędzonych wędlin wiejskich
• 6 jaj na twardo
• 3 łyżki gęstej śmietany
• 1 łyżka mąki
• sól, pieprz

Wykonanie: Serwatkę z wywarem zagotować, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę. Połączyć śmietanę z mąką i dokładnie wymieszać, dodać chrzan. Zagotować, doprawić do smaku. Można podawać z jajkami i razowym chlebem.

Mazurek polski

Składniki:
• 30 dag mąki tortowej
• 10 dag cukru pudru
• 15 dag masła
• 2 jajka
• marmolada lub powidło

Wykonanie: Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jaja, szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Upiec 2 placki – gładki i z ozdobnymi wałeczkami. Ostudzony gładki placek posmarować marmoladą i przykryć drugim. Posmarować marmoladą lub polać lukrem bądź polewą. Udekorować.
Składniki lukru: 25 dag cukru pudru, 2 białka, 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie lukru: Wszystko razem utrzeć do białości.

Placek makowo-orzechowy

Składniki:
• 3 szklanki mąki
• 1 ½ kostki margaryny lub masła
• 7 dag drożdży
• 5 łyżek mleka
• 2 łyżki cukru
• 6 żółtek
• szczypta soli
Wykonanie: Margarynę, mąkę, żółtka i cukier posiekać nożem na stolnicy, dodać rozpuszczone w ciepłym mleku drożdże. Zarobić ciasto. Podzielić na 3 części.
Masa makowa: 30 dag maku, 15 dag cukru, olejek migdałowy
10 dag masła, 2 jajka, łyżka mąki kartoflanej
Wykonanie: Mak sparzyć, przemielić dwa razy przez maszynkę, dodać pozostałe składniki i wyrobić masę.
Masa orzechowa: 1 ½ szklanki orzechów, 1 szklanka cukru,
3 łyżki tartej bułki, 1 szklanka mleka, 2 jajka
Wykonanie: Orzechy zmielić, do gotującego mleka wsypać zmielone orzechy oraz pozostałe składniki, wymieszać razem i lekko podsmażyć.
Przełożenie ciasta: Na jednej części ciasta wyłożyć masę makową, na nią – drugą część ciasta, masę orzechową i przykryć trzecim płatem ciasta. Całość ponakłuwać widelcem. Piec godzinę.